Τοποθεσία: Κάτω Νευροκόπι,
Δράμα, Τ.Κ. 66033
Τηλ: 2523023822-2523350102-6976221292
E-mail:info@nevrokopi.gr
fortlissemuseum@gmail.com
Ξεναγήσεις:
Δευτ-Τρ:ΚΛΕΙΣΤΟ
Τετ-Παρ:9:30-11-12:30
Σάβ-Κυρ:10:30–12–13.30
Image

Επισκεφθείτε το Λίσσε

Το οχυρό Λίσσε αποτελείται από τέσσερα μεγάλα και έξι μικρότερα στεγανά συγκροτήματα, που εκτείνονται στο εσωτερικό του γρανιτένου λόφου και είναι αθέατα από την επιφάνεια. Περιλαμβάνουν θαλάμους αξιωματικών και οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών κ.λπ που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν σε πολυβολεία, πυροβολεία, ολμοβολεία, παρατηρητήρια, και άλλα επίγεια αμυντικά έργα. Το συνολικό μήκος των υπόγειων συγκροτημάτων, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ορύγματα, σκαλισμένα στον βράχο, αγγίζει τα 1.700 μ.

Γύρω από το λόφο κατασκευάστηκαν αντιαρματικές τάφροι, ζώνες αντιαρματικών σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος κ.α. Σήμερα από το δαιδαλώδες οχυρό του Λίσσε, μόνο το βορειότερο συγκρότημα (Χελώνη) είναι επισκέψιμο για το κοινό, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί από τον δήμο Κάτω Νευροκοπίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

O επισκέπτης μπορεί να δει τους εσωτερικούς χώρους του οχυρού όπως ήταν κατά τον Β΄ Π.Π. (θάλαμος οπλιτών, γραφείο διοικητή και υπασπιστή, αίθουσα συσκέψεων κ.λπ.), να ενημερωθεί από multimedia εφαρμογές και φωτογραφικές εκθέσεις για την ιστορία του Λίσσε, το χρονικό της μάχης, τον οπλισμό της εποχής κ.ά, ενώ μπορεί να βιώσει στιγμές της μάχης, μέσω του συστήματος προσομοίωσης βολών του ψηφιακού πυροβολείου. Στο χωριό-Οχυρό επίσης λειτουργεί μικρό «Πολεμικό και Λαογραφικό Μουσείο». Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με μοναδικά τοπικά εδέσματα, ενώ από ντόπιους παραγωγούς μπορείτε να προμηθευτείτε τις φημισμένες πατάτες και τα περίφημα φασόλια Κάτω Νευροκοπίου

 

Image
Image
Image